Veulen weetjes

Wist je dat de hartslag en de lichaamstemperatuur van veulens hoger zijn dan van volwassen dieren? 
Hoeveel hoger precies hangt af van het ras. Een veulenhart kan per minuut wel 10 tot 15 keer vaker slaan dan van zijn moeder.  Ook ligt zijn temperatuur ongeveer een half graadje hoger dan die van de merrie. Een volwassen paard heeft koorts vanaf 38 graden Celsius. Bij een veulen is dat vanaf 38,5 graden. 

 een veulen in de baarmoeder een soort schoentje draagt?
 
Dit is gemaakt van heel zacht hoorn, net als zijn voetje, maar dan veel zachter. Zo kan hij niet met zijn hoef door de baarmoeder heen prikken als hij naar buiten komt bij de geboorte. Veulentjes gaan al snel na de geboorte staan, waardoor de schoentjes meteen verdwijnen.

... veulens al binnen een uur na de geboorte kunnen staan ? 
Paarden zijn kuddedieren. Ook zijn het vluchtdieren. Dat betekent dat ze wegrennen als ze denken dat er gevaar dreigt. 

 een veulen daarom zulke lange benen heeft, vergeleken met zijn lijf? Kijk maar eens goed als je deze zomer een veulen ziet! Die beentjes zijn soms wel bijna net zo lang als die van zijn moeder! Daar kan hij dus heerlijk mee rennen. Niet alleen weg van gevaar maar ook gewoon lekker in de wei met andere veulens!

 de eerste melk van de merrie heel belangrijk is voor veulentjes? Die melk noemen we biest. Daarin stopt de merrie stofjes die het veulen beschermen tegen allerlei ziektes als hij is geboren. Die stofjes heten antistoffen. Anti betekent ‘tegen’. 

 een veulen binnen twee dagen na zijn geboorte zijn darmpek kwijt moet zijn? Als het veulen in de baarmoeder zit, hopen zich in zijn darmpjes cellen op en stoffen uit het vruchtwater dat het heeft ingeslikt. Dat samen noemen we darmpek. Die moeten er binnen een dag uit, anders kunnen de darmen verstopt raken.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.