Spierbevangenheid (maandagziekte)

MAANDAGZIEKTE, WAT IS DE OPLOSSING?

De oorzaken van maandagziekte zijn zeer divers.
U rijdt op uw paard en ineens verkort hij de pas. Rug en benen lijken stugger te worden en uw paard begint te zweten…. Deze symptomen passen bij meerdere aandoeningen, maar vaak blijkt de oorzaak spierbevangenheid. In de volksmond wordt deze aandoening ‘maandagziekte’ genoemd. Deze term stamt nog uit de tijd dat paarden op het land werkten. Na de rustdag in het weekend moesten de paarden op maandag weer in beweging komen. Vaak aan het begin van de dag vertoonden de paarden dit soort symptomen, vandaar de term ‘maandagziekte’.

SPIERBEVANGENHEID

Maandagziekte is een zeer pijnlijke aandoening voor het paard. Het ontstaat doordat er een acute stoornis in de spierstofwisseling optreedt, wat verzuring in met name de rug tot gevolg heeft. Een gezonde spier krijgt alle benodigde energie vanuit de voeding; daarom is het zo belangrijk om de dagelijkse hoeveelheid voeding goed af te stemmen op het activiteitenniveau van het paard. Bij een overschot aan energie voert het paard te weinig zuurstof aan als het gaat trainen. Hierdoor zal het niet alle energie op de juiste wijze kunnen verbranden, waardoor de afvalstoffen niet goed afgevoerd worden.  

Één van die afvalstoffen is melkzuur. Als melkzuur in de spier achterblijft, verzuurt de spier. Dit veroorzaakt de stijfheid in de spier en kan het begin zijn van de maandagziekte. De oorzaken van maandagziekte zijn zeer divers. Uiteraard kan een verkeerde training de oorzaak zijn, of een onderliggende ziekte.

WAT KUNT U DOEN?

Maandagziekte kunt u helpen voorkomen door voor een wedstrijd het paard van extra energie te voorzien. Energie t.b.v. de prestatie maar ook het herstel. Vitasporal Horse is hier een goed voorbeeld van. Dit product bevat direct beschikbare energie maar ook energie voor een optimaal herstel. Uiteraard is een goede training en spieropbouw een must. Dit kunt u doen door toepassing van een ondersteunend supplement, zoals Equi Turbo. Na de wedstrijd of het trainen is het afkoelen en daarna verwarmen van spieren een absolute aanrader Dit kan met Deep Ice. Deep Ice verkoelt de spieren eerst waarna het warm wordt. De heilzame ingrediënten van Deep Ice zorgen ervoor dat het paard zich snel weer fit voelt.

DEEP ICE (cooling gel)

Verzorgt en koelt de spieren na gedane arbeid. Op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals menthol en arnica. 
Uitgebalanceerde aanvullende voeding met vitamine E, lysine en selenium. Dit zijn belangrijke voedingsstoffen voor de ondersteuning van spieren, weerstand en vruchtbaarheid. Vitamine E Plus is erg smakelijk waardoor het paard het graag opneemt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.