Hoeven (Biotine-tekort)

Dat hoeven belangrijk zijn voor alle paarden (recreatief én wedstrijd) is algemeen bekend. Maar hoe houd je de hoeven van je paard gezond? Vaak wordt gedacht dat de voornaamste verzorger van de hoeven, de hoefsmid is. Echter, niets is minder waar. Natuurlijk is het belangrijk dat de hoefsmid regelmatig langskomt. Ook als het paard geen ijzers heeft. De hoeven zouden hierbij de hoogste prioriteit moeten krijgen, omdat ze een essentieel onderdeel vormen van het paardenlichaam. Als eigenaar/ruiter is in alle gevallen een goede verzorging van het paard belangrijk.

Goede hoefverzorging begint bij goede beweging.

Door de verschillende tempi (stap, draf, galop) wordt de hoef afwisselend belast en ontlast. Hierdoor verandert de hoef steeds van vorm. De veerkrachtige onderdelen van de hoef maken dit mogelijk. Tevens is deze eigenschap van groot belang omdat het de doorbloeding van de hoef stimuleert. Water en vet hebben een grote invloed op de elasticiteit van het hoorn; als het aandeel water en vetten vermindert, dan is er een grote kans dat het hoorn te hard wordt. Dan kan het gaan afbrokkelen en verschrompelen. 

 

Risico’s van slechte hoefgezondheid.

Op het moment dat er te weinig aandacht besteed wordt aan de hoefgezondheid, kan het zijn dat de hoef onregelmatig afslijt. Hierdoor kan een afwijkende stand van de ondervoet ontstaan. En dan wordt het probleem vele malen groter, denk aan kreupelheid! Heeft je paard het van jongs af aan, dan kunnen dit soort problemen al aanwezig zijn zonder dat je het weet. Het is altijd verstandig een hoefdeskundige mee te nemen als je overweegt een paard te kopen. Bij een paard dat op ijzers staat, is het lastig om hoefgebreken met het blote oog te zien. Een deskundige  kan via thermografisch onderzoek de situatie in kaart brengen.

Het wel of niet laten zetten van ijzers is een discussie die bij veel stallen gevoerd wordt. Voor beide keuzes is iets te zeggen. Een paard dat zelden op de verharde weg komt, zou gewoon op ‘blote voeten’ moeten kunnen lopen. De slijtage van de hoeven is dan minimaal. Maar worden er andere eisen aan het paard gesteld, waarbij er ook veel over openbare weg gelopen wordt, dan is het zetten van ijzers aan te raden. Welke keuze je ook maakt, naast een goede hoefsmid blijft ook dagelijkse hoefverzorging van groot belang! 

Hoeven uitkrabben.

Vooral bij maneges zien we dat het uitkrabben van de hoeven even snel voor het rijden gebeurt. Omgang met zo’n groot dier is voor veel ruiters dan ook best angstig. Ze zijn blij dat het dier weer op de benen staat, zodat ze snel verder kunnen met het volgende been. Het is van belang om juist dit proces zorgvuldig uit te voeren. Rustig en niet te ruw uitkrabben en goed kijken of er geen vuil of steentjes achterblijven. Bij te ruw en onzorgvuldig krabben wordt de hoefzool te veel  aangetast, waardoor deze gevoelig is voor verwondingen.

Tekort aan Biotine.

Een tekort aan biotine in het voer kan leiden tot slechte groei of het afbrokkelen of barsten van de hoef. Biotine is een onderdeel van vitamine B en door dit extra toe te voegen aan het voer, wordt de hoefstructuur verbeterd. Naast de externe verzorging van de hoef, zoals hoefkrabben en het gebruik van Hoof Oil Gel, is ondersteuning van binnenuit essentieel! Biozin bevat biotine en zink en kan door het gewone voer worden gegeven. Biozin ondersteunt de structuur van de hoefhoorn en zorgt voor een goede vorming van de hoeven. Paarden zijn er dol op, want het smaakt naar appel. 

Biozin

Bevordert de gezondheid van de hoeven van het paard!

Aanvullend diervoeder voor paarden. Biozin ondersteunt de structuur van de hoefhoorn en zorgt voor een goede aangroei en vorming van de hoeven. Biozin zorgt tevens voor een glanzende vacht en een gezonde huid. Biozin wordt goed opgenomen door de appelsmaak.

Hoef producten

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.