Hittestress bij paarden

6 Tips om een paard koel te houden

Met deze temperaturen kunnen paarden last krijgen van hittestress. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt, is het te warm voor een paard. Hoe erg de mate van hittestress is, hangt af van verschillende factoren zoals duur, luchtvochtigheid en temperatuur. Om het paarden zo aangenaam mogelijk te maken deze dagen hebben wij 6 tips hoe jij kunt helpen:

1. Een paard zweet meer bij hoge temperaturen. Hierdoor verliezen paarden belangrijke elektrolyten. Het is belangrijk om deze aan te vullen. Dit kan eenvoudig met de Horse Electrolytes Pellets of Horse Electrolytes Gel Injector voor een snelle boost.

2. Zorg voor voldoende schaduwplekken in de weide of kies voor een siëstabeweiding. Hiermee bedoelen we dat de paarden op het heetst van de dag op stal staan en naar buiten gaan als het koeler is.

3. Zorg voor genoeg vers water. Bij hoge temperaturen kan de waterbehoefte van een paard oplopen tot 50 liter per dag! Drinkt een paard niet genoeg? Hang dan een Himalaya liksteen op om waterbehoefte te bevorderen of geef waterrijk voedsel zoals slobber.

4. Als het paard op stal staat, zorg dan voor voldoende ventilatie op stal;


5. Met de trailer op pad? Vermijd dan dat je te lang stilstaat met de trailer. Wanneer de trailer rijdt is er nog ventilatie in de trailer, maar wanneer je stil staat is dit minimaal en wordt het snel te warm voor het paard.

6. Paarden met een roze neusje kunnen verbranden. Dit komt omdat een niet-gepigmenteerde (roze) huid sneller UV straling opneemt in vergelijking met een gepigmenteerde huid. Smeer daarom deze plekjes in met een hoge factor zonnebrand zoals de Equi Sunblock of de Equi Sunblock Lotion. Dit trekt snel in de huid en plakt niet.

Mocht een paard het toch erg warm hebben gekregen is het verstandig om het paard voor 30 seconden met koud water af te spoelen. Stap daarna 30 seconden aan de hand en blijf dit herhalen tot het paard aangeeft genoeg te hebben gehad.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.