Hoe herken je een maagzweer bij je paard en wat doe je eraan?
Maagzweren bij paarden komen vaker voor dan je misschien zou denken. Recent onderzoek wijst uit dat 60% van de sportpaarden en 90% van de renpaarden lijdt aan maagzweren. Ook recreatiepaarden en zelfs veulens kunnen kunnen er echter last van hebben. Een zeer bekende kwaal dus, die gelukkig wel te voorkomen is.
Waardoor ontstaan maagzweren bij paarden?
Van nature zijn paarden grazers, die het grootste deel van de dag lopen te scharrelen om voedsel, ruwvoer, te eten. Het grazende paard maakt voortdurend speeksel aan, en dat speeksel zorgt ervoor dat het maagzuur wordt geneutraliseerd. Als de voerbeurt van een paard urenlang op zich laat wachten en de maag dus lang ongevuld blijft, ontstaat zoutzuur dat wordt afgescheiden door delen van de maagwand. Het zoutzuur irriteert het slijmvlies van de maag en dat is de oorzaak dat maagzweren ontstaan.
Verkeerd voermanagement is dus een belangrijke oorzaak van maagzweren. Maar ook stress door training of ziekte en langdurig gebruik van bepaalde medicijnen – ontstekingsremmers of pijnstillers - kunnen maagzweren veroorzaken. Ook te weinig water drinken vergroot de kans op maagzweren.
Wat zijn de symptomen van maagzweren bij paarden?
De symptomen van maagzweren zijn bij elk paard anders, maar meestal merk je als eigenaar veranderingen in het gedrag van je paard: hij is nerveuzer tijdens het poetsen en/of opzadelen, wil niet stilstaan of reageert op het aansingelen en kan zelfs agressief worden. Paarden kunnen een ander eetpatroon ontwikkelen of stoppen zelfs met eten, waardoor ze gewicht verliezen. Andere tekenen zijn minder looplust en slechter presteren, een doffe vacht, diarree en lichte koliek. Ook tandenknarsen of gapen komen voor, beide een indicatie van pijn.
Diagnose van maagzweren bij paarden
De enige manier om maagzweren bij paarden definitief te diagnosticeren, is door middel van maag-endoscopie. Daarbij wordt een endoscoop via een neusgat in de maag van het paard geplaatst, zodat de binnenkant van de maag kan worden bekeken. Deze procedure is relatief eenvoudig en al ziet het er misschien heftig uit, voor je paard is het niet pijnlijk. Omdat de maag leeg moet zijn om te kunnen zien wat er aan de hand is, mag je paard twaalf uur van tevoren niet eten en vier uur voor het onderzoek niet drinken.
De behandeling van maagzweren bij paarden
De behandeling bestaat uit medicijnen, een ander voersysteem en het vermijden van stress.
Medicijnen
Het meest gebruikte medicijn dat de dierenarts voorschrijft als maagzweren zijn vastgesteld, is omeprazole. Dit remt de productie van maagzuur.
Stress voorkomen
Diverse managementfactoren zoals goede huisvesting, contact met andere paarden, minder (zware) training en meer beweging die gericht is op ontspanning kunnen ervoor zorgen dat je paard minder stress ervaart. Neem hem eens wat vaker mee naar buiten als hij dat prettig vindt, of geef hem ander werk waarvan je weet dat hij het leuk vindt!
Voermanagement veranderen
En dan moet natuurlijk het voermanagement veranderd worden: zoveel mogelijk weidegang in een groep waarin het paard zich thuisvoelt – en dus niet het ‘pispaaltje’ van de kudde is, vrije beweging en onbeperkt ruwvoer is waarschijnlijk de snelste methode om de zweren te laten genezen. Heeft je paard krachtvoer nodig, dan moet dit met regelmatige tussenpozen in kleine hoeveelheden worden gegeven. Vergeet ook niet je paard continu van vers drinkwater te voorzien!
Slowfeeder
Kan je paard niet in de wei of paddock, zorg er dan in elk geval voor dat hij in een ruime box staat en om zich heen kan kijken naar wat er op stal en/of buiten gebeurt. Geeft hem een bal of speeltje in zijn box voor de afleiding. Een slowfeeder kan ervoor zorgen dat hij steeds iets te doen heeft en lang over zijn ruwvoer doet, wat weer tot gevolg heeft dat de maag toch continu gevuld is. Maagzuur krijgt zo weinig kans. Het toevoegen van luzerne aan het dieet helpt om het maagzuur tegen te gaan.
Voermeesters Sereen
Een voeder dat bij uitstek geschikt is voor paarden met maagzweren is Voermeesters Sereen of Masters Sereen. Het is ontwikkeld voor stressgevoelige paarden en pony’s en bevat een hoog aandeel functionele vezels, extra magnesium en geen haver. Ook een hogere vitaminering en inzet van verschillende (natuurlijke) anti-oxidanten zijn kenmerken van deze brok. Voermeesters Sereen in combinatie met pro- en postbiotica draagt bij aan meer rust bij het paard en ondersteuning van de spijsvertering. Deze 10 mm brok is rijk aan omega-3 en -6 voor langzaam vrijkomende energie en een glanzende vacht.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat geldt voor elke aandoening of ziekte geldt ook voor maagzweren: voorkomen is beter dan genezen! Goed (ruw)voer en drinkwater, minimaal vier uur per dag ontspanning in de wei of paddock samen met zijn vaste maatje(s), training die bij je paard past … alles bij elkaar zorgt dat voor een happy paard, zonder stress en zonder maagzweren!
Bron: Paardenvoer.nl
Reactie plaatsen
Reacties