Dazen ?!

DAZEN, HEEL VERVELEND!

 

REACTIES OP EEN DAZENBEET BIJ MENSEN
De beet is pijnlijk en veroorzaakt meestal een flinke jeukbult. Naast jeuk kan een beet ook korstvorming, pijn en zwellingen veroorzaken. De beet kan zelfs bacteriële infecties veroorzaken. De daas kan namelijk als overdrager van verschillende ziektes fungeren. Miltvuur, Tularaemia en Equin Infectieuze Anaemie (EIA) zijn in Europa de meest bekende. Het zijn echter vooral onze paarden en wij mensen die allergisch zijn voor de dazenbeet. Ook kunnen dazen de oorzaak zijn van bloedarmoede. Door de toenemende opwarming van ons land en met de talrijke wateren zal de populatie dazen in Nederland alleen maar toenemen.

REACTIES OP EEN DAZENBEET BIJ PAARDEN
Paarden hebben alleen maar slechte ervaringen met dazen. Als paarden buiten lopen of bereden worden, zoeken de dazen de paarden op. Paarden proberen de dazen te ontvluchten, raken in paniek en gaan rennen met allerlei nare gevolgen van dien. Enkele blijven rennen, gaan zweten, waardoor ze nog aantrekkelijker worden, en raken dusdanig in paniek dat ze niet meer aan hun eigen veiligheid noch aan die van andere paarden en mensen denken. Probeer dus te voorkomen dat uw paard een prooi voor de dazen wordt.

STIJGENDE TEMPERATUREN
Wanneer de temperatuur stijgt, krijgen we weer last van dazen. Vooral bij warm, vochtig en windstil weer vormen ze een ware plaag voor uw paarden en de paardenhouder. De grote vlieg met de grote ogen kent vele namen: paardenvlieg, bremze, steekvlieg, blinde daas, blinde vlieg en daas. Allemaal verschillende namen voor een vlieg die na het bijten echt pijn veroorzaakt. De aanwezigheid van dazen maakt het voor een paard vrijwel onmogelijk om langere tijd buiten te lopen. 

WAT ZIJN DAZEN?
Dazen (Tabanidae), ook wel paarden- of hertenvlieg genoemd, zijn familie van bloedzuigende insecten. Er zijn wereldwijd wel 8.000 soorten die familie van elkaar zijn. In Nederland alleen al leven er zo’n 40. Daarvan vormen 12 soorten de laatste jaren een ware plaag. De bekendste is de regendaas. Dazen horen tot de groep grote insecten en kunnen tot wel 25 mm lang worden. Ze hebben grote metaalkleurige ogen, zijn grijs/bruin van kleur, hebben vlekkerige vleugels en een gestreept lijf.

 

WAAROM DAZEN JE PIJN KUNNEN DOEN
Een daas steekt niet, maar bijt. Ze hebben géén angel en géén priksnuit zoals bij muggen. De snuit van een daas bestaat uit vele mesjes. Bij een beet snijden ze de huid open. Deze beet is zo krachtig dat een daas, in tegenstelling tot een mug, in staat is om door dunne kleding (T-shirt, dunne broek of kousen) heen te bijten.

WAAR LEEFT DE DAAS?
Een daas komt met name voor op vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, natte gebieden, modder, op bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in vochtige omgevingen tot larven en poppen. De larven en poppen kunnen overleven in mindere gunstige weersomstandigheden. De larven ontwikkelen zich in water, modder, moeras of rottende plantendelen. De larven leven vaak van andere insecten. Ze ontpoppen pas als het warm en zwoel weer is. Dat is dan ook de reden dat er vooral in warme en vochtige tijden veel dazen zijn. Het is dan ook zaak om zo vroeg mogelijk de vliegende daas te bestrijden en niet te wachten tot er al overlast is. Een daas is een slechte vlieger en zal dan ook veel minder last veroorzaken als het behoorlijk waait. De gemiddelde levensduur van de daas is zes weken. 

 VOORKOMEN IS BETER DAN BESTRIJDEN!

DE RUITER
Draag lichtkleurige kleding die voldoende dik is zodat de dazen er niet doorheen kunnen bijten.

HET PAARD
Het gebruik van een spray is favoriet bij de meeste paardenhouders. Wel is het belangrijk dat je de juiste spray toepast. Equi Shield Spray is een favoriet middel dat doet wat het zegt. 

DAZENVAL 
Een andere goede manier om de dazenpopulatie te verminderen, is de Dazenval. Hang de val al vroeg in het seizoen op. De Sticky Trap val is een goed alternatief. Bestrijk of spray de bal in met de Sticky Trap lijm je vangt op deze manier heel eenvoudig heel veel dazen. 

VLIEGENDEKEN
Je paard inpakken is een effectieve manier om je paard in de wei en paddock te beschermen tegen dazen. Een vliegendeken met volledige bescherming van hals en hoofd is het beste.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.