Paarden (meer) op stal

Na een droge en hete zomer is nu dan toch de meteorologische herfst aangebroken. Voor veel paardeneigenaren is het zo’n beetje tijd om het weideseizoen te beëindigen en de paarden die de afgelopen maanden dag en nacht buiten liepen weer naar stal te halen.

Waarom is het belangrijk om hooi te voeren?

Paarden in de natuur grazen zo'n 14 tot 16 uur per dag.
Op stal is dat vaak beperkt tot enkele uren.

Vertering

Een paard heeft geen galblaas, waardoor de verteringssappen doorlopend in de dunne darm terecht komen. Om de vertering op gang te houden is het belangrijk om doorlopend ruwvoer (o.a. hooi) te voeren. Maar wat tevens belangrijk is, is dat paarden er wat voor moeten doen.

Geef je paard uitdaging

Paarden dagen zichzelf graag uit en houden van het alsmaar bezig zijn met bijvoorbeeld een Hooi feeder. Is er geen uitdaging, dan zal een paard zich snel vervelen en zal problemen krijgen zoals een maagzweer, koliekvormige aandoeningen en dat wil niemand. Een paard dat zich verveelt gaat vaak over tot kribbebijten en toont vaak gestrest gedrag.

Voor de juiste verstrekking van hooi werd de Hay Slowfeeder ontwikkeld.


Hay Slowfeeder

Door hooi te voeren met een Slowfeeder voer je je paard als een paard. Je paard kan de hele dag hooi eten en gaat verveling tegen en dat niet alleen. De Slowfeeder draagt bij tot een gezonder, rustiger en tevreden paard.

Op Equinews geeft professor Kathleen Crandell van Kentucky aan dat een slowfeeder een goede manier van hooi verstrekken is.


De Hay Slowfeeder.

De Hay Slowfeeder is geen net, maar is volledig gemaakt uit kunststof. Nagenoeg onverwoestbaar met openingen die zo groot zijn dat het paard niet te snel, maar ook niet te langzaam eet. De Hay Slowfeeder is een bal met een doorsnede van 40 cm die je op elke gewenste hoogte kunt ophangen in de stal of buiten. Door meerdere Hay Slowfeeders in de stal op te hangen, zal het paard het een uitdaging vinden en beter eten en zich minder vervelen.

De Hay Slowfeeder is nagenoeg onverwoestbaar.

Deze Hooi Feeder is de allerbeste Hooi Feeder gemaakt van robuust kunststof incl. ophanghaak en touw en geschikt voor paard en pony, groot of klein.

 

Voordelen van de Hay Slowfeeder zijn

• Geen geknoei, geen hooiverspilling en minder werk
• Natuurlijke manier van voeren
• Paarden zijn langer bezig met hooi eten
• Voorkomt stalverveling
• Voorkomt verspilling, daardoor een aanzienlijke besparing op aanschaf van hooi
• Geen opname van stof en vuiligheid tijdens het eten
• Voorkomt ademhalingsproblemen
• Paarden vinden het hooi eten vanuit de Hay Slowfeeder leuk en lekker
• Vaste voertijden zijn niet meer nodig
• Aanmerkelijk minder koliekgevallen en maagzweren
• Bij het ophangen van de Hay Slowfeeder ademt het paard minder ammoniak in dan wanneer het van de stalbodem hooi moet eten
• Voorkomen van overeten
• Veilig voor alle grazende dieren
• Tijdbesparend omdat dat je minder vaak hooi hoeft te voeren
• Super duurzaam
• Nieuw, innovatief product en gepatenteerd

Laag of hoog ophangen?

Het maakt niets uit. Paarden eten gras maar plukken ook graag bladeren uit bomen.Hoe herken je een maagzweer?

Maagzweren bij paarden komen vaker voor dan je misschien zou denken. Recent onderzoek wijst uit dat 60% van de sportpaarden en 90% van de renpaarden lijdt aan maagzweren. Ook recreatiepaarden en zelfs veulens kunnen kunnen er echter last van hebben. Een zeer bekende kwaal dus, die gelukkig wel te voorkomen is.

Lees meer »

Veulen weetjes

Wist je dat de hartslag en de lichaamstemperatuur van veulens hoger zijn dan van volwassen dieren? Hoeveel hoger precies hangt af van het ras. Een veulenhart kan per minuut wel 10 tot 15 keer vaker slaan dan van zijn moeder.  Ook ligt zijn temperatuur ongeveer een half graadje hoger dan die van de merrie. Een volwassen paard heeft koorts vanaf 38 graden Celsius. Bij een veulen is dat vanaf 38,5 graden. 

Lees meer »

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid bij paarden en pony’s is een veel voorkomend probleem. De precieze oorzaak van hoefbevangenheid is nog steeds niet duidelijk, echter worden de risicofactoren wel steeds meer bekend. Een sportpaard dat dagelijks getraind wordt, heeft slechts een kleine kans op hoefbevangenheid. Een ander opmerkelijk feit is dat paarden in natuurgebieden ook bijna nooit hoefbevangen worden.

Lees meer »

Paarden (meer) op stal

Na een droge en hete zomer is nu dan toch de meteorologische herfst aangebroken. Voor veel paardeneigenaren is het zo’n beetje tijd om het weideseizoen te beëindigen en de paarden die de afgelopen maanden dag en nacht buiten liepen weer naar stal te halen.

Lees meer »

Mijn paard eet zand, wat nu?

Voornamelijk in de winter zie je weer meer paarden zand likken. Het tekort aan het mineraal silicium is een van de meest voorkomende oorzaken, maar er zijn er nog meer. Wij hebben zes oorzaken van zand eten bij paarden op een rij gezet. Zie je je paard zand likken? Negeer dit dan niet, want het zand likken geeft informatie dat er iets in het rantsoen of management niet in orde is. Daarnaast kan te veel zand in de darmen vervelende gevolgen hebben zoals koliek. 

Lees meer »

Spierbevangenheid (maandagziekte)

De oorzaken van maandagziekte zijn zeer divers.U rijdt op uw paard en ineens verkort hij de pas. Rug en benen lijken stugger te worden en uw paard begint te zweten…. Deze symptomen passen bij meerdere aandoeningen, maar vaak blijkt de oorzaak spierbevangenheid. In de volksmond wordt deze aandoening ‘maandagziekte’ genoemd. Deze term stamt nog uit de tijd dat paarden op het land werkten. Na de rustdag in het weekend moesten de paarden op maandag weer in beweging komen. Vaak aan het begin van de dag vertoonden de paarden dit soort symptomen, vandaar de term ‘maandagziekte’.

Lees meer »

Preventieve maatregelen in de strijd tegen worminfecties

Preventie is een van de belangrijkste pijlers binnen het wormmanagement van paarden. Kort gezegd; voorkomen is beter dan genezen. Er zijn veel verschillende preventieve maatregelen die paardeneigenaren kunnen nemen om de kans op een worminfectie zoveel mogelijk te verkleinen. Het doel van de preventieve maatregelen is de blootstelling aan infectiehaarden zoveel mogelijk te reduceren en/of de wormcyclus zoveel mogelijk te doorbreken. Hieronder lees je verschillende preventieve maatregelen die een bijdrage kunnen leveren om worminfecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees meer »

Oudere paarden en pony's

Een paardenleven kan soms best intensief zijn geweest. Denk aan een sportpaard dat tot op zijn 16e nog Grand Prix dressuur heeft gelopen of misschien wel als springpaard actief was. Gelukkig krijgen de ‘oudjes’ op veel stallen nog steeds een goed plekje om de oude dag gezellig met de bekende soortgenoten te kunnen doorbrengen. Oudere paarden hebben, net als in hun ‘meer actieve’ leven, speciale zorg nodig op het gebied van verzorging, voer en huisvesting.

Lees meer »

Hittestress bij paarden

Met deze temperaturen kunnen paarden last krijgen van hittestress. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden komt, is het te warm voor een paard. Hoe erg de mate van hittestress is, hangt af van verschillende factoren zoals duur, luchtvochtigheid en temperatuur. Om het paarden zo aangenaam mogelijk te maken deze dagen hebben wij 6 tips hoe jij kunt helpen:

Lees meer »

Hoeven (Biotine-tekort)

Dat hoeven belangrijk zijn voor alle paarden (recreatief én wedstrijd) is algemeen bekend. Maar hoe houd je de hoeven van je paard gezond? Vaak wordt gedacht dat de voornaamste verzorger van de hoeven, de hoefsmid is. Echter, niets is minder waar. Natuurlijk is het belangrijk dat de hoefsmid regelmatig langskomt. Ook als het paard geen ijzers heeft. De hoeven zouden hierbij de hoogste prioriteit moeten krijgen, omdat ze een essentieel onderdeel vormen van het paardenlichaam. Als eigenaar/ruiter is in alle gevallen een goede verzorging van het paard belangrijk.

Lees meer »

Graasmaskers

Het is niet eenvoudig om de opname van de hoeveelheid gras of hooi te beperken. Graasmaskers worden steeds vaker geadviseerd om de voeropname te verminderen.

Lees meer »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.